Doorslaapproblemen

Wat is een doorslaapprobeem?

Wanneer je moeiteloos inslaapt, maar 1 of meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na 45 minuten of langer weer inslaapt, spreken we van een doorslaapprobleem.

Hoe ontstaan doorslaapproblemen?

Door pijn, angst, zorgen, drukte in je hoofd of een drukke agenda de volgende dag kan al een doorslaapprobleem ontstaan. Je wordt wakker en je hoofd gaat op “aan”. Wanneer je betekenis geeft aan het moment van wakker zijn, gaan er signalen naar je brein die erop lijken dat de dag alweer begonnen is. Je kunt ook wakker schrikken in de nacht en moeite hebben in te slapen met de duidelijke hartkloppingen in de borst. De gedachtenstroom die dan op gang komt is niet altijd snel te stoppen. Je gedachten gaan met je aan de loop. Wanneer de oorzaak van het wakker liggen langer aanhoudt ontstaat een patroon, dat soms maanden blijft bestaan, zelfs als de oorzaak al weer verdwenen is.

'You don't have to control your thoughts. You just have to stop letting them control you.'
Dan Millman
Auteur
Een langdurige bron van slaapproblemen zijn kleine kinderen. Door de onderbroken nachten ben je “gewend geraakt” aan nachtelijke onrust en ben je waakzaam tijdens de slaap. De kleinste geluiden zijn soms al genoeg, en eenmaal wakker gaat je even je bed uit, kijk je even in de kinderkamer….dus werkt je brein weer op volle toeren en blijft je daarna lang wakker.

Vrouwen van middelbare leeftijd kunnen weer een andere “langdurige” oorzaak hebben van slapeloosheid. Door de overgang of door lichamelijke pijn (rugpijn/ nekpijn/ schouderpijn…) kun je ook wakker worden. Je kunt je draai niet meer vinden en ligt ervan wakker. Dit zijn slechts enkele voorbeelden om je een idee te geven hoe je in een doorslaapprobleem terecht kunt komen.


Hoe kun je een doorslaapprobleem zelf beïnvloeden?

Let eens kritisch op je eigen nachtelijke gedrag, je gedachten en gevoelens. Keur deze eens op waarde/belangrijkheid op dat moment. Zijn je gedachten NU aan de beurt? Meestal ( in 99% van de gevallen) kunnen deze gedachten wachten tot morgen. Zo niet….(het is een ramp als je het vergeet.. of het is onhoudbaar als je het niet doet..) dan moet je natuurlijk in actie komen.  Dan ga je doen wat je moet doen. Leer hier echter wel van dat je ’s avonds beter nadenkt voordat je gaat slapen of je alles hebt gedaan, gedacht en doorvoeld.

Zijn de gedachten helemaal niet zo belangrijk, dan helpt het door tegen jezelf te zeggen dat het er NU niet toe doet, dat het morgen weer een nieuwe dag is en dat je juist door nu te slapen met een leeg hoofd je morgen beter en geconcentreerder kunt denken. Dan voed je het brein opnieuw op. Je geeft de boodschap: “ik wil slapen, hou toch stil”. Plassen mag natuurlijk!

Wanneer je het door alle onvrede, pijn of onrust prettiger vindt even het bed te verlaten, doe dan iets onbenulligs en steeds iets anders. (kruidenthee zetten, melk warm maken, een boekje lezen, in folders bladeren). Kijk liever geen TV en doe geen nuttige taken, houd het licht gedimd. Wanneer je in bed wilt blijven, concentreer je dan op het “onbenullige” ( zoals: je lichaamswarmte, de zwaarte van je lichaam, de donkerte om je heen of je natuurlijke adem) of je concentreert je op iets leuks ( zoals: vakantie, hobby, uitjes) of iets wat je concreet voelt zoals je matras of de dekens of iets zachts wat je in je hand houdt. 

Als slaapoefentherapeut kan ik je leren je zuiver te concentreren, je goed te ontspannen, en je lichaams- en gedachtenprocessen weer naar bijna nul terug te brengen. Tevens behandel ik tegelijkertijd je pijn of gespannenheid en hiermee wordt de vicieuze cirkel van dysbalans doorbroken. Ik stimuleert altijd je zelfwerkzaamheid, je maakt je uiteindelijk onafhankelijk van therapie. Je kunt het zelf.

Resultaat

Je nachtrust zal in enkele weken herstellen. De perioden van wakker zijn in de nacht verminderen. Je bereikt uiteindelijk een ononderbroken nachtrust. Je hebt vertrouwen in je kunnen en juist doordat je dit op eigen kracht hebt bereikt ben je in staat dit ook in de toekomst te herhalen. Dit geeft rust, onafhankelijkheid van medicatie en dit heb je heel hard nodig!
Wil je slapen als een blok….. kijk dan in de nacht niet op de klok!
Slaapoefentherapie.nl

Klik op onderstaande onderwerpen voor meer informatie over:

 

Wanneer spreek je van een slaapprobleem?

We spreken van een chronisch slaapprobleem als klachten minstens drie keer per week optreden en gepaard gaan met klachten zoals vermoeidheid, slaperigheid overdag, concentratieproblemen en prikkelbaarheid gedurende minstens drie maanden. Er zijn verschillende vormen van slaapstoornissen zoals: objectieve slaapstoornissen, gedragsmatige slaapstoornissen, primaire of secundaire slaapstoornissen.

Lees verder >>

Wanneer spreek je van een inslaapprobleem?

Als je opziet tegen het naar bed gaan en onvoldoende vertrouwt op het natuurlijk inslapen ondermijn je het inslapen. Duurt het inslapen langer dan 45 minuten en blijft dit moeilijk gedurende een periode van ongeveer een maand, terwijl je toch echt rust en ontspanning zoekt in bed, dan spreek je van een inslaapprobleem.

Lees verder >>

Zweten ’s nachts; soms is het ongemakkelijk, je kunt je ervoor schamen en soms is het vooral lastig. Overmatig zweten kan om verschillende reden op je pad komen.

 • alleen al de gedachte aan het ‘s-nachts zweten doet het zweet je uitbreken….
 • je bent in de overgang (uiting van hormonale veranderingen)
 • je voelt je ongemakkelijk en het zweet breekt je uit (uiting van onzekerheid en stress).
 • je wordt ’s nachts badend in het zweet wakker (uiting van ademproblemen of angst/paniekgevoel, overbelasting).
 • een vrij onbekende reden is een onregelmatig drinkpatroon overdag. Dus te weinig drinken overdag en overmatig drinken in de avond.

Lees meer >>

Wanneer kun je denken aan slaapapneu? 

Vooral wanneer je overgewicht hebt, man bent, alcohol gebruikt en rookt, onregelmatige werktijden hebt, misschien ook nog spierverslappers, pijnstillers of slaappillen gebruikt…. dit zijn negatieve factoren.

Je herkent slaapapneu aan:

 • veel en hard snurken.
 • plotseling ophouden met ademen.
 • met een ruk, zwetend en met hartkloppingen weer opnieuw beginnen met ademen en snurken.
 • overdag overmatige vermoeidheid.
 • heel hard werken om de moeheid niet te voelen. “Als ik ga zitten slaap ik”.
 • een klagende partner over nachtelijk snurken.

Lees meer >>

Kun je stoppen met deze (verslavende) slaapmedicatie??

Slaapmedicatie is bedoeld als een ruggesteuntje in emotioneel zware tijden, bij een jetlag of na een operatie om beter te slapen.

Deze medicatie is tijdelijk bedoeld, echter zijn er veel slapelozen die er een gewoonte van hebben gemaakt te gaan slapen met slaappillen. Het is niet eenvoudig om hier zelfstandig mee te stoppen. Dit komt door de ontwenningsverschijnselen, die zijn identiek aan het probleem waarvoor je ze bent gaan slikken. Je wordt weer onrustig, piekert, ligt wakker en twijfelt of dit wel goed gaat komen…. Je hebt minder vertrouwen en alleen al daardoor komt er meer lading/spanning op het slapen gaan. Juist hierdoor val je moeilijker in slaap.

Lees meer >>

Het is ongeveer half 4 in de nacht. Je kijkt op de klok…”nee he, weer rond 4-en, nu kan ik niet meer slapen, want dat is altijd zo. Balen, ik kan er net zo goed uitgaan, want anders lig ik toch maar storend te draaien en te keren”. Je probeert het nog even en wordt een half uurtje later weer wakker en je bent het zat.

“Zie je wel, ik wist wel dat het geen zin had om te blijven liggen..”.

Lees meer>>

Er is zoveel fascinerends te beleven in het slaapoefentherapeutisch beroep dat er voor vele jaren stof en materiaal is om interessante artikelen of blogs te schrijven. Regelmatig zal het netwerk slaapoefentherapeuten deze ervaringen en belevenissen met je delen, zodat je deelgenoot kunt zijn, middels deze interessante artikelen van de ins en outs, de weetjes en essenties, de logica en verbanden die te leren zijn vanuit de slaapoefentherapie.

Lees meer >>

Als verwijzer kun je met deze uitleg over slaaptherapie menige slechte slaper van dienst zijn, want slecht slapen komt voor onder ongeveer 30% van de bevolking en is daarmee een veelgehoord probleem. De NHG-standaard benadrukt het voorschrijven van een alternatief na 14 dagen slaapmedicatie. Een niet-medicamenteuze behandeling gaat boven een medicamenteuze. Nu is er gelukkig een effectieve eerstelijns behandelmethode voor insomnia en de lichamelijke en geestelijke gevolgen die het kan hebben. Kwaliteitsgeregistreerde oefentherapeuten die de geaccrediteerde slaapcursus hebben gevolgd, kunnen lichamelijke en mentale gevolgen van slaapproblemen evidence based en practice based behandelen.

Lees meer >>

Als oefentherapeut Mensendieck behandel ik veel mensen met rug-nek- en schouderklachten. Naast aanpassingen aan houding en beweging overdag, is het minstens zo belangrijk om ook onze houding in de nacht kritisch te bekijken en deze zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast behandel ik als slaapoefentherapeut ook mensen met slaapproblematiek, bijvoorbeeld: lang wakker liggen, niet kunnen doorslapen of te vroeg wakker worden. 

Lees meer >>