Oefentherapie Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck biedt paramedische zorg op het gebied van houding en beweging. Met behulp van oefeningen op maat, die gemakkelijk in het dagelijkse leven kunnen worden toegepast, leer je anders en beter bewegen, gezonder gedrag en een meer gezonde leefstijl. Kenmerkend is de holistische benadering. Dat wil zeggen dat ik als oefentherapeut niet alleen naar de klacht kijk, maar de mens met zijn/haar houding en manier van bewegen als geheel benader. De behandeling werkt curatief en preventief: houding en beweging worden zodanig verbeterd dat klachten ook op de lange termijn wegblijven.

Hoe is de methode oefentherapie Mensendieck ontstaan?

Oefentherapie Mensendieck is een methode die aan het einde van de 18e eeuw ontwikkeld is door Bess Mensendieck. Zij gaf aan dat lichamelijke activiteiten niet los gezien kunnen worden van geestelijke activiteiten. Geen geïsoleerde spieroefeningen doen, maar bewust en totaal bewegen. Dit betekent vooral goed luisteren naar de informatie die uit het lichaam zelf wordt verkregen. Goed zoeken naar de juiste spanning in de spieren die nodig is voor een bepaalde beweging of de activiteit waar je op dat moment mee bezig bent. Door het toepassen in het dagelijks leven oefen je de hele dag door. Hierdoor krijg je niet alleen sneller, maar vooral ook een blijvend resultaat.
Marie Cesar was een leerling van Bess Mensendieck die na haar opleiding tot oefentherapeut Mensendieck een eigen visie ontwikkelde. Aangezien beide therapieën dezelfde doelen hebben en allebei specialisten zijn in houding en beweging zijn zij per 1 juli 2004 gefuseerd.

Oefentherapie Mensendieck is een begeleiding in gedragsverandering en een coaching van bewustwording, ervaren, gebruiken en aanleren van bewegingen die in het dagelijks leven nodig zijn om goed te kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld aan zitten, staan, lopen, duwen, trekken, reiken, bukken en tillen

Oefentherapie Mensendieck / Cesar in de hedendaagse paramedische zorg

Oefentherapie Mensendieck / Cesar heeft tot op heden zijn grote nut bewezen, maar we kunnen niet om een aantal moderne inzichten heen. Uit diverse onderzoeken is inmiddels gebleken dat bewegingen in het dagelijks leven nooit rechtlijnig, maar altijd 3 dimensionaal (3 bewegingen tegelijk) in de ruimte zijn en nooit twee keer precies hetzelfde. Als we van deze wetenschappelijk onderbouwde gegevens uitgaan, waarom oefenen we dan nog altijd 1 dimensionaal? Waarom herhalen we dan dezelfde oefeningen voor een nek of een schouder als we weten dat het een probleem is van de totale bewegingsketen. Er bestaat dus niet zoiets als één goede houding en er is ook niet maar één goede beweging voor het uitvoeren van dagelijkse handelingen.

Het is helemaal niet nodig en zelfs niet gewenst aparte oefeningen aan te bieden voor spierversterking, mobilisatie, stabilisatie, coördinatie, doorbloeding, adem, ontspanning en noem maar op. Een handeling of een beweging in het dagelijks leven moet voldoen aan al deze factoren, dus ook een oefening die gericht is op het dagelijks bewegen moet aan al deze eisen voldoen. Ondanks dat de individuele oefentherapeut Mensendieck / Cesar zich de laatste jaren heeft geschoold in deze nieuwe kennis, zijn de oefeningen uit de methode Mensendieck / Cesar niet meegegroeid in deze ontwikkeling. Dit is dan ook de reden dat ik de post HBO opleiding Medical Kinetics® heb gevolgd. Medical Kinetics® combineert de visie van oefentherapie Mensendieck / Cesar met de nieuwste inzichten op het gebied van gezond bewegen.

Vanaf 2014 ben ik gediplomeerd Medical Kinetics® teacher en kan ik de garantie geven dat mijn oefentherapie Mensendieck voldoet aan de meest recente ontwikkelingen in gezond bewegen.

Met welke klachten kun je terecht bij een oefentherapeut Mensendieck?

Algemeen:

 • Houdings- en bewegingstherapie
 • Arm- nek en schouderklachten
 • Heup - knie en voetklachten
 • Ademregulatie
 • Arbeidsgerelateerde klachten
 • Lage rugklachten
 • Vitaal ouder worden

Neurologische aandoeningen:

 • Spierspanningshoofdpijn
 • Cervicaal syndroom / brachialgie
 • Ischialgie / radiculair syndroom
 • H.N.P. (Conservatief, pre- en postoperatief)
 • C.V.A.
 • M. Parkinson
 • Multiple Sclerose
 • Whiplash

Orthopedische aandoeningen:

 • Arm- nek en schouderklachten
 • Scoliose
 • Houdingsanomalieën
 • Degeneratieve afwijkingen

Vragen en/of onduidelijkheden?

Stuur mij gerust een bericht!

Aanmelden oefentherapie Mensendieck

Vergoed door alle zorgverzekeraars vanuit het aanvullende pakket!

Wat zeggen mijn patiënten:

Doorgestuurd door de huisarts kwam ik hier met bewegingsbeperkingen a.g.v. een nekhernia. Daar waar alles inmiddels vooral pijn opleverde, liet Sabine me zien hoe ik pijnloos kon oefenen en liet me bewust worden van mijn houding en deze goed gevoel vol te houden aanpassingen blijvend te verbeteren. De hernia kon ze natuurlijk niet verhelpen, maar de bewegingsruimte en ontspanning die de Mensendieck opleverde was zeer waardevol.
Marjon
Oefentherapie Mensendieck
N.a.v. Spit binnen enkele dagen terecht gekomen bij Sabine voor mensendiecktherapie. De rustige en geinteresseerde houding in combinatie met de vele uitleg heb ik als zeer prettig en effectief ervaren. De oefeningen die je thuis moet doen waren ook prettig, omdat je dan zelf ook het gevoel hebt dat jij in control bent over jouw lichaam en de pijn. Het was ook fijn om de verschillende houdingen rustig bij langs te gaan: zit je wel goed, hoe loop je, hoe sta je? Ik ben me nu bewuster van mijn houding en het effect van mijn houding op mijn lichaam. Ik kan het zeker aanraden, vooral bij klachten als spit of houdingsklachten
Maartje
Oefentherapie Mensendieck
In aansluiting op een operatie vanwege een nekhernia heeft mw. Sabine Lemeer mij uitstekend begeleid. Zij heeft mij voorzien van zeer nuttige adviezen en van oefeningen wat betreft houding, lopen, zitten, tillen en bewegingen die voor mijn dagelijks functioneren van bijzonder belang zijn. Dat heeft veel bijgedragen aan mijn herstel.
André
Oefentherapie Mensendieck
Ik ben door Sabine heel goed geholpen met mijn lichamelijke klachten. Ik vond het met name fijn dat ze me met haar rustige en duidelijke uitleg / benadering elke keer gerust wist te stellen als ik me weer zorgen maakte om mijn klachten. De oefeningen die ik kreeg legde ze heel duidelijk uit en deed ze met me mee. En toen ik er een keer, vanwege persoonlijke omstandigheden, niet lekker bij zat kreeg ik een fijne ontspanningsoefening. Ik vind het idee van een stukje eigen verantwoording ( het uitvoeren van de oefeningen thuis) erg prettig. Met de aangereikte handelingen kun je je eigen proces sturen.De ondersteuning en begeleiding van Sabine heb ik hierin als zeer prettig, inlevend , integer, met veel aandacht, zeer duidelijk en deskundig ervaren.
Diana
Oefentherapie Mensendieck
Sabine heeft mij heel fijn en goed geholpen in het leren omgaan met mijn bekkenklachten. Weg gaan zullen deze nooit, maar de oefeningen die ik heb meegekregen helpen heel goed. Ik heb in mijn zwangerschap een cursus gevolgd (ook veel van geleerd) bij Sabine en 2 jaar na mijn bevalling ben ik weer bij haar terecht gekomen omdat de bekkenproblemen aanhielden. Door een andere aanpak, die overbelasting tegen gaat, weet ik weer hoe ver mijn lichaam kan gaan. Dankjewel!
Shalon
Oefentherapie Mensendieck