Oefentherapie

Eén van de pijlers van een gezonde leefstijl is bewegen. Maar met alleen meer bewegen ben je er niet! Wil je het goed en bewust doen, dan komt daar veel meer bij kijken!

Als gediplomeerd oefentherapeut Mensendieck heb ik kennis van gezond bewegen middels gunstige houding- en bewegingspatronen. Maar wat doe ik als oefentherapeut Mensendieck nu precies?

Van oorsprong zijn de trainingen / behandelingen gericht op het verbeteren van houding en beweging in het dagelijks leven. Samen kijken naar de ongunstige factoren die klachten kunnen beïnvloeden of in stand houden. Dit kan een ongunstige houding zijn, gespannen spieren, stress, een ongunstige manier van ademen of een ongunstig bewegingspatroon. Een ongunstige houding en manier van beweging, kan op de lange termijn kortdurende of chronische pijn veroorzaken, maar ook spanningsklachten. Als je in de basis leert om weer bewust te bewegen, dan heb je hier de hele dag profijt van en heb je ook veel minder kans op overbelasting tijdens het sporten / bewegen. 

Oefentherapie Mensendieck is een begeleiding in gedragsverandering en een coaching van bewustwording, ervaren, gebruiken en aanleren van bewegingen die in het dagelijks leven nodig zijn om goed te kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld aan zitten, staan, lopen, duwen, trekken, reiken, bukken en tillen

Welke onderwerpen komen aan bod?

 • Je leert de functie  van de spieren en de wervelkolom begrijpen. Hierdoor weet welke spieren nodig zijn voor een goede houding en 
  welke spieren en gewrichten belast worden bij een verkeerde houding
 • Je krijgt oefeningen om eventuele overbelaste spieren te ontspannen en 
  onderbelaste spieren te versterken.
 • Je krijgt oefeningen om de gewrichten soepel te houden
 • Je krijgt inzicht in dagelijkse houdingen en bewegingen zodat je
  begrijpt wat goede en belastende houdingen zijn
 • Je leert hoe je jouw lichaam optimaal kunt gebruiken en weet wat je kunt doen bij klachten of om deze te voorkomen
 • Je leert – wanneer van toepassing – wat het belang is van een goede werkplek, stoel, tafel etc. (ergonomie)
 • Je krijgt inzicht in je mentale en fysieke draagvlak zodat je
  signalen van overbelasting sneller herkent en je grenzen beter in de gaten leert te houden
 • Door ontspanningsoefeningen
  leer je de functie van een goede ademhaling herkennen en herken je sneller de signalen van spanning
 • Je traint om balans te krijgen tussen  je belasting en belastbaarheid.

Vragen en/of onduidelijkheden?

Stuur mij gerust een bericht!

Wat zeggen mijn klanten:

Doorgestuurd door de huisarts kwam ik hier met bewegingsbeperkingen a.g.v. een nekhernia. Daar waar alles inmiddels vooral pijn opleverde, liet Sabine me zien hoe ik pijnloos kon oefenen en liet me bewust worden van mijn houding en deze goed gevoel vol te houden aanpassingen blijvend te verbeteren. De hernia kon ze natuurlijk niet verhelpen, maar de bewegingsruimte en ontspanning die de Mensendieck opleverde was zeer waardevol.
Marjon
Oefentherapie Mensendieck
N.a.v. Spit binnen enkele dagen terecht gekomen bij Sabine voor mensendiecktherapie. De rustige en geinteresseerde houding in combinatie met de vele uitleg heb ik als zeer prettig en effectief ervaren. De oefeningen die je thuis moet doen waren ook prettig, omdat je dan zelf ook het gevoel hebt dat jij in control bent over jouw lichaam en de pijn. Het was ook fijn om de verschillende houdingen rustig bij langs te gaan: zit je wel goed, hoe loop je, hoe sta je? Ik ben me nu bewuster van mijn houding en het effect van mijn houding op mijn lichaam. Ik kan het zeker aanraden, vooral bij klachten als spit of houdingsklachten
Maartje
Oefentherapie Mensendieck
In aansluiting op een operatie vanwege een nekhernia heeft mw. Sabine Lemeer mij uitstekend begeleid. Zij heeft mij voorzien van zeer nuttige adviezen en van oefeningen wat betreft houding, lopen, zitten, tillen en bewegingen die voor mijn dagelijks functioneren van bijzonder belang zijn. Dat heeft veel bijgedragen aan mijn herstel.
André
Oefentherapie Mensendieck
Ik ben door Sabine heel goed geholpen met mijn lichamelijke klachten. Ik vond het met name fijn dat ze me met haar rustige en duidelijke uitleg / benadering elke keer gerust wist te stellen als ik me weer zorgen maakte om mijn klachten. De oefeningen die ik kreeg legde ze heel duidelijk uit en deed ze met me mee. En toen ik er een keer, vanwege persoonlijke omstandigheden, niet lekker bij zat kreeg ik een fijne ontspanningsoefening. Ik vind het idee van een stukje eigen verantwoording ( het uitvoeren van de oefeningen thuis) erg prettig. Met de aangereikte handelingen kun je je eigen proces sturen.De ondersteuning en begeleiding van Sabine heb ik hierin als zeer prettig, inlevend , integer, met veel aandacht, zeer duidelijk en deskundig ervaren.
Diana
Oefentherapie Mensendieck
Sabine heeft mij heel fijn en goed geholpen in het leren omgaan met mijn bekkenklachten. Weg gaan zullen deze nooit, maar de oefeningen die ik heb meegekregen helpen heel goed. Ik heb in mijn zwangerschap een cursus gevolgd (ook veel van geleerd) bij Sabine en 2 jaar na mijn bevalling ben ik weer bij haar terecht gekomen omdat de bekkenproblemen aanhielden. Door een andere aanpak, die overbelasting tegen gaat, weet ik weer hoe ver mijn lichaam kan gaan. Dankjewel!
Shalon
Oefentherapie Mensendieck